Asset 10@4x

Fedezze fel az árnyékolók és tetőkibúvók rejtett előnyeit!

A komfortos életterek kialakítása során rengeteg részletre kell figyelni, azonban az árnyékolók és tetőkibúvók szerepe gyakran kevésbé ismert. Miért érdemes beépíteni őket?

Korábbi bejegyzésünkben bemutattuk az EPS és XPS hőszigetelő lapok felhasználási különbségeit, valamint előnyeiket a különböző lakóterekben.

Szeretné az otthona, az iroda kényelmét és energiahatékonyságát fokozni? Használja ki az olyan jellemzően elhanyagolt kiegészítők, mint a tetőkibúvó és az árnyékoló előnyeit!

Mik is pontosan ezek az árnyékolók és tetőkibúvók?

arnyekolok tetokibuvok 1

Dióhéjban az árnyékolók és tetőkibúvók/bevilágítók:

  • növelik otthona komfortérzetét,
  • javítják a légáramlást,
  • csökkentik az energiafogyasztást,
  • elősegítik a természetes fény bejutását az épületekbe.

A Velux minőségi termékei pedig biztosítják a tartósságot és megbízhatóságot, így hosszú távon is élvezheti az extra kényelmet és funkcionalitást otthonában.

  1. Az árnyékoló egy olyan praktikus kiegészítő, amely segít a napfény hatásának csökkentésében és az árnyékolásban. Gyakran alkalmazzák ablakok és ajtók előtt, de tetőkibúvók és tetőablakok esetében is rendkívül hasznosak lehetnek.
  2. A tetőkibúvó pedig egy kis tetőablak, amelyet a tetőszerkezetbe telepítenek. Ezek az ablakok segítenek a légáramlásban és a természetes fény bejutásában, különösen akkor, ha az adott helyiség kevés természetes fényt kap.

Mikor és miért érdemes árnyékolót beépíteni?

Az árnyékoló beépítése lehetőséget ad arra, hogy hatékonyan szabályozza a helyiségekben lévő napfény mennyiségét, mellyel növelheti a komfortérzetét.

Az árnyékoló használata a nyári hónapokban segít abban, hogy otthona hűvösebb maradjon, és csökkenti az árnyékban eltöltött idő szükségességét – könnyedén szabályozhatja a napfény bejutását, így csökkentve a hőség érzetét.

arnyekolok es tetokibuvok 2

Nem csak a nyári, hanem a téli hónapokban is hasznosak lehetnek, hiszen megakadályozhatja, hogy a meleg levegő „elmeneküljön” a lakásból, így javítva a fűtés hatékonyságát.

Beépítésével az épületek belső környezetét is javíthatja. Az árnyékoló segítségével szabályozható a napfény mennyisége és iránya, így biztosítva az optimális fényviszonyokat a tevékenységi igényeinek megfelelően.

Az árnyékoló beépítésének ideje általában a felújítások vagy építkezések során történik, azonban később is megoldható beépítése.

Milyen előnyökkel jár a tetőkibúvó beépítése?

A tetőkibúvó beépítése nem csak az épületek megjelenésének javításában segít, hanem számos gyakorlati előnnyel is jár:

  • Természetes fény
  • alkalmazása lehetővé teszi, hogy több természetes fény juthasson be az otthonába,
  • ez különösen hasznos lehet olyan helyiségekben, amelyek kevés természetes fényt kapnak, például a tetőtérben vagy a folyosón.

Jobb szellőzés biztosítása

  • a tetőkibúvó segít a levegő áramlásának javításában,
  • beépítése kifejezetten előnyös lehet azokban a helyiségekben, amelyekben nincs ablak, vagy ahol az ablakok nehezen nyithatók.

Energiahatékonyság

  • elősegíti a természetes fény használatát, így csökkentve a mesterséges világításra való igényt és a vele járó energiafelhasználást,
  • valamint kihasználhatja a természetes fény számos előnyét, mint például a kellemesebb hangulat és az ideálisabb munkakörnyezet.

Szellőzés biztosítása

  • A tetőkibúvó segít abban, hogy az adott helyiségben felgyülemlett pára és nedvesség kijusson a tetőszerkezeten keresztül,
  • ez felettébb hasznos lehet a fürdőszobában vagy a konyhában, ahol magasabb a páratartalom.

Mi alapján válassza ki az optimális árnyékolót és tetőkibúvót?

Az árnyékolók és tetőkibúvók/bevilágítók kiválasztása nem egyszerű feladat, hiszen jó pár lényeges szempontot kell figyelembe venni.

Az árnyékoló kiválasztásának szempontjai

Ha otthonában a napfény okozza a problémát, akkor olyan árnyékolóra van szüksége, amely szabályozza a napfényt.

Amennyiben a hő veszélyezteti a komfortos életterét, akkor olyan árnyékoló beszerzése előnyös, amely blokkolja a hőt is.

A textil árnyékolók könnyűek és gazdaságosak, míg a fa vagy a műanyag árnyékolók tartósabbak és hosszabb élettartamúak. Az alumínium árnyékolók tartósak és könnyen karbantarthatóak.

Az árnyékoló méretének megfelelő kiválasztása a szoba méretétől és a nyílászáró méretétől függ.

A megfelelő tetőkibúvó kiválasztása

Ha a helyiségek világosságának növelése a célja, akkor a nagyobb méretű tetőkibúvó lehet az ideális választás.

arnyekolok es tetokibuvok 3

Ha viszont a légáramlás javítása a cél, akkor olyan kialakítással rendelkező típust érdemes választania, amelynek a nyílása megfelelő méretű és elhelyezkedésű a helyiség szellőzésének javításához.

A hibátlan méretű tetőkibúvó kiválasztása érdekében mérje le a tetőteret, és válassza ki a megfelelő méretű tetőkibúvót – ne legyen sem túl nagy, sem túl kicsi, hogy optimális legyen a funkcionalitása.

Tartós anyagból készüljön, amely ellenáll az időjárás viszontagságainak.

Az otthon, az iroda komfortérzetének javítása és az energiahatékonysági szempontok miatt az árnyékolók és tetőkibúvók/bevilágítók beépítése egy rendkívül hasznos és hosszú távú befektetés.

Az árnyékolók segítségével csökkentheti a napfény hatását, ezáltal hűvösebb marad az otthonunk a meleg nyári napokon. A tetőkibúvók és tetőbevilágítók pedig segítenek a természetes fény bejutásában, így a világításra fordított költségeket is redukálhatja.