Asset 10@4x

Egymással harmonizáló színek a meghitt otthonért

Amikor lakberendezésről van szó, az egymással harmonizáló színek megválasztása kulcsfontosságú. A színek nemcsak az otthon hangulatát határozzák meg, de befolyásolják az ott élők közérzetét is.

Korábbi cikkünkben a minőségi építőanyagokról beszéltünk. Elmondtuk, hogy miért fontos alaposan megválasztani a alapanyagokat, és hogy hogyan győződhetünk meg arról, hogy valóban minőségi termékeket kínálnak nekünk.

Ebben a cikkben az egymással harmonizáló színekről írunk. A megfelelő színkombinációk kiválasztása nem mindig könnyű feladat. Bemutatjuk, hogyan hozhatjuk létre az otthoni harmóniát a színek tudatos használatával.

Miért fontosak az egymással harmonizáló színek?

Minden ember számára fontos, hogy az otthona harmonikus, meghitt legyen. Ezt nagyban befolyásolják az egymással harmonizáló színek. Ezek határozzák meg ugyanis az adott helyiség hangulatát.

Az egymással harmonizáló színek meghatározása azonban nem egyszerű feladat. Függ az egyéni ízléstől és magától a helyiségtől is. Nem mindegy ugyanis a nappaliba, a fürdőbe, vagy a hálószobába milyen színeket használunk.

Színpszichológia: az alapok megértése

Minden színnek megvan a maga pszichológiai hatása. Például a kék nyugalmat sugároz, míg a piros energiát és szenvedélyt. A színek kiválasztásakor fontos figyelembe venni ezeket a jellemzőket.

Mielőtt rátérnénk az egymással harmonizáló színekre, nézzük meg, hogy melyik színhez milyen érzések társulnak, hogy könnyebben eldönthessük, hogy melyik helyiségben melyiket szeretnénk használni.

  • Pasztell színek: A pasztellárnyalatok, mint a halványkék, levendula vagy krémszín, békés és nyugodt légkört teremtenek. Ideálisak hálószobákba vagy relaxációs sarkokba.
  • Föld színek: A barna, bézs, és zöld árnyalatai melegséget és nyugalmat kölcsönöznek. Kiválóak nappalikhoz és étkezőkhöz.
  • Természetes színek: A kék , és ezeknek a különböző árnyalatai biztonságot, bizalmat és harmóniát adnak a szobának.
  • Élénk színek: A vibráló színek, mint a narancs vagy a piros, energiát és dinamikát hoznak az otthonba. Ezeket érdemes óvatosan, visszafogottan használni. Jobb elkerülni a nagy összefüggő felületeket, azonban dekorációs elemként kiválóak.

Használjuk a színkört!

Ahhoz, hogy megtaláljuk az otthonunkban a legjobban harmonizáló színeket érdemes segítségül hívnunk a Johannes Itten svájci festő nevéhez fűződő színkört. Ebben a színkörben háromféle színt találunk meg.

  • Elsődleges színek: azaz az alapszínek – kék, sárga, vörös.
  • Másodlagos színek: az alapszínek az elsődleges színek egyenlő arányú keverékéből létrejött színek – narancs, zöld és ibolya.
  • Harmadlagos színek: az elsődleges és másodlagos színek keverékei – vörösesbarna, kékesibolya, kékeszöld, sárgászöld.

A körön belül egymással elhelyezkedő színek a komplementer, azaz egymással harmonizáló színek. Ezeket a színeket a megfelelő arányban használva tökéletes harmóniát teremthetünk az otthonunkba.

A színkör segítség lehet az egymással harmonizáló színek megtalálásában

Milyen arányban használjuk?

A színkörben lévő komplementer színeket nem érdemes 50-50 százalékban használni. Válasszunk ki egy „fő” színt, majd ezt emeljük a komplementer színével. A fal lehet például a fő szín, néhány berendezési tárgy – dekorelem, bútor, függöny – pedig a színkörben vele szemben lévő. Így tökéletesen kiemelik egymást.

Válasszunk okosan!

A színkörön túl még sokféleképpen meg lehet határozni, hogy melyek az egymással harmonizáló színek, amelyek jól mutatnának az otthonunkban.

Monokróm színhasználat

Az otthonunk megtervezésekor a monokróm színeket is érdemes használni. A monokróm egyszínűt jelent, vagy egy színnek több árnyalatát. Ilyen lehet például, ha szürkét használunk a különböző világosabb és sötétebb árnyalataival.

Ellentétek vonzalma

A színek esetében határozottan igaz, hogy az ellentétek illenek egymáshoz. Jó példa erre a fekete és a fehér kombinációja. Az ellentétes színek kombinációjakor fontos, hogy ne egyenlő mértékben, azaz 50-50 százalékban jelenjen meg a két szín a helyiségben.

Az ellentétes színek esetében a legjobb, ha kiegészítésként használjuk azokat, kvázi megtörni az egyhangúságot. Falfestés esetében ez lehet például néhány csík, vagy valamilyen alakzat. A fal mellett, vagy rajta lévő dekor is tökéletesen kiemeli a másik színt.

Az ellentétes színek jól mutatnak együtt, ha megfelelő arányban használjuk azokat

Teszteljünk, mielőtt döntünk!

Mielőtt meggondolatlanul festék után nyúlnánk, érdemes kipróbálni a kiválasztott színeket. Használjunk színmintákat, és vizsgáljuk meg, hogyan hatnak a természetes és mesterséges fényben egymás mellett, vagy csak önmagukban.

Érdemes színmintával kiválasztani az egymással harmonizáló színeket

Érdemes az adott színben különböző képeket is keresni az interneten, hogy hogyan mutat például egy berendezett konyhában, vagy nappaliban.

Emellett ajánlott látványterven is megnézni, hogy hogyan fog mutatni a kiválasztott szín az adott helyiségben a tervezett bútorokkal, növényekkel, képekkel.

Kísérletezzünk!

Ne féljünk kísérletezni. Egy-egy merész színű fal vagy bútordarab felpezsdítheti az egész helyiséget. Egy jól megválasztott színű függöny vagy szőnyeg csodákat tehet a fehér, vagy éppen szürke falnál.

Harmónia az otthonokban

A színek megválasztása az otthon berendezésekor nemcsak esztétikai kérdés, hanem a lakók jólétének és kényelmének szempontjából is fontos. A megfelelő színekkel nemcsak szebbé, de harmonikusabbá is tehetjük otthonunkat.

A megfelelő színeket és színárnyalatokat könnyen beszerezheted a Buda-Házépítő Kft. kínálatában. Gyere el ceglédi bemutatótermünkbe, ahol kollégáink szívesen segítenek neked a legjobb színek kiválasztásában.