budahazepito logo

Hőszigetelés: melegebb otthon, kisebb rezsiköltség

A hőszigetelés fontos az otthonunk komfortja és a pénztárcánk szempontjából is. Ha nincs megfelelően kialakítva a homlokzati hőszigetelés, akkor a fűtési energia nagy része elveszik a falakon keresztül. Ez hideg szobákat és magas rezsiköltséget jelent.

Korábbi cikkünkben a megmutattuk, hogy hogyan lehet lemondások nélkül is hatékony a vízspórolás.

Ebben a cikkben a hőszigetelés és a szigetelőanyagok témáját járjuk körbe. Összegyűjtöttük, hogy mire kell figyelni az épület számára legjobb hőszigetelő anyag kiválasztásánál.

Mi az a hőszigetelés?

A hőszigetelés célja az épület hővesztésének minimalizálása, az épület belső hőjének megtartása. Ez az anyag hatékonyan segít megakadályozni a hő áramlását az épület falain, padlóján, vagy tetején keresztül, és ezáltal javítja az energiahatékonyságot és kényelmet. Nem mellesleg pedig segít érezhetően csökkenteni a rezsiköltséget is.

A hőszigetelés ma már elengedhetetlen, ha építkezésről van szó, azonban a régi, szigetelés nélkül házakat is érdemes hőszigetelni. Ez hosszú távon megtérül.

Milyen a jó hőszigetelés?

Ez az a kérdés, amit mindenki feltesz magának, amikor a szigetelés lehetősége szóba kerül. A jó hőszigetelés nagyban függ az adott épülettől, hiszen minden épületnél más-más szigetelés lesz a leghatékonyabb. A szigetelőanyagok kínálata azonban hatalmas. Most segítünk, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni a szigetelőanyagok kiválasztásánál.

Figyeljük az U-értéket!

Általánosságban elmondható, hogy a jó hőszigetelés alacsony U-értékkel rendelkezik. Az U-érték, azaz a megfelelő hőátbocsátási tényező minden hőszigetelő anyag csomagolásán fel van tüntetve. Az U-érték a hőszigetelő anyag hővezetési képességét méri, és minél alacsonyabb az érték, annál kevesebb hő távozik a házból. Tehát minél alacsonyabb a U-érték, annál jobb a szigetelés.

R-érték: minél nagyobb, annál jobb

Hogy ne legyen olyan egyszerű, van még egy érték, amit figyelni kell a hőszigetelő anyagok esetében. Ez az R-érték, azaz a magas hőtároló képesség.

A jó hőszigetelés képes megtartani a meleg levegőt a télen és a hűvös levegőt a nyáron. Ezt a képességet a hőtárolási tényező, azaz az R-érték méri. Minél magasabb az R-érték, annál jobb az anyag hőtároló képessége.

Minél vastagabb, annál jobb?

Hőszigeteléskor sokan esnek abba a hibába, hogy minél vastagabb szigetelőanyaggal szeretnék bevonni a házat. Azonban a szigetelés vastagságánál sokkal fontosabb annak típusa. Lehet vastag a szigetelés, ha az adott épülethez nem a megfelelő anyag kerül fel. Így a szigetelés nem lesz olyan hatékony.

Milyen szigetelőanyagok léteznek?

Hőszigetelés - gyapot

Ha hőszigetelésről van szó, akkor hatalmas kínálattal találjuk szembe magunkat. A sok lehetőség közül nehéz kiválasztani a legjobbat. Segítünk:

  • Ásványgyapot: Az ásványgyapot nagyon jó hőszigetelő képességgel rendelkezik és könnyű kezelni. Az ásványgyapotból készült szigetelést gyakran használják falak, tetők és padlók szigetelésére.
  • Üveggyapot: Az üveggyapot tűzálló, és ellenáll az időjárásnak, ezért hosszú élettartamú hőszigetelő anyagnak számít. Az üveggyapotot a hangszigetelő tulajdonsága és könnyű kezelhetősége miatt is szeretik.
  • Kőzetgyapot: A kőzetgyapotot gyakran használják lakóházak és irodák hőszigetelésére, mivel remek hangszigetelő is egyben. A kőzetgyapot tűzálló, és könnyen formázható. 
  • Cellulóz: A cellulóz szigetelés újrahasznosított papírból vagy kartonból készül, amelyet hőszigetelő anyaggá dolgoznak fel. Jó hangszigetelési tulajdonságokkal rendelkezik, és gyakran használják fújható formában az üregek kitöltésére.
  • Polisztirolhab (EPS): ezt az anyagot használják homlokzati és padló szigetelésre is, mivel időjárás- és lépésálló. Nagyon jó a hőszigetelő tulajdonsága.
Hőszigetelés - eps polisztirolhab

Tartósság

A szigetelőanyagoknak – legyen szó bármelyikről – tartósnak kell lenniük, hiszen hosszú évekig számítunk a hatásukra. Ezért a megfelelő külső hőszigetelésnek jól kell tűrnie az időjárás viszontagságait, azaz

  • az esőt,
  • a hideget,
  • a meleget
  • és a tűző napot is.

Ezeknek a tulajdonságoknak minden hőszigetelésnek meg kell felelnie a hatékony hőmegtartás érdekében.

Az alaptól a tetőig

A hőszigetelésnél fontos, hogy ne csak a külső falak és a tető legyen leszigetelve. Bár ez is nagyon sokat számít, azonban a legtöbbet akkor spórolhatunk a fűtésszámlán, ha az épületnek már az alapja is kap szigetelést.

Akkor a leghatékonyabb az anyag, ha az alaptól egészen tetőig, tehát az épület egészére kiterjed. Így biztosak lehetünk abban, hogy nincsenek rejtett zugok, ahol szökhet a meleg, így a rezsi sem fog emelkedni.

Hőszigetelés - tető

Beszerzés csak megbízható helyről

A hőszigetelőanyagokat érdemes megbízható helyről beszerezni, hogy valóban azt kapjuk, amit szeretnénk és a lehető legjobb minőségben. Ezzel többszörösen is védjük a pénztárcánkat: a silány anyagok nem szigetelik jól a házat, ezért a fűtésszámla nem lesz látványosan alacsony. A nem megfelelő anyagot pedig idővel cserélni kell majd, ami újabb kiadásokat jelent.

A minőségi hőszigetelő anyagokért keresse fel a Buda-Házépítő Kft.-t. Munkatársaink minden felmerülő kérdést megválaszolnak a hőszigetelésekkel kapcsolatban.