Asset 10@4x

Így válasszunk burkolatot

Csodás harmóniát teremthetünk, amikor otthonunk minden helyiségéhez megtaláljuk a megfelelő burkolatot. A színek, formák és stílusok elbűvölő összhangját csak akkor érhetjük el, ha rászánjuk az időt, alaposan körülnézünk és első osztályú burkolatok mellett döntünk.  

Burkolatvásárlás megfontoltan!

Impulzusvásárlásnak nevezzük azt a folyamatot, amikor aktuális hangulatunknak megfelelve döntünk egy termék mellett. Mindannyiunkkal megesik, hogy a cappuccino illatát megérezve beülünk egy kávézóba, vagy megkívánjuk a kassza mellé kirakott csokoládét. Burkolatot azonban soha nem szabad pillanatnyi benyomások vagy érzékszerveinket érő hatások alapján választani. Készüljünk fel, mérlegeljünk és hozzunk alapos döntést, hiszen a megfelelő csempe vagy padlólap megvásárlása jelentős beruházás. 

Méterek és méretek

Vásárlás előtt elengedhetetlen a felületek pontos felmérése. Amennyiben ezt a lépést kihagyjuk, lényegében “vakon repülünk”, és túl kevés vagy túl sok burkolóanyagot vásárolnánk. Ugye mondanunk sem kell, hogy egyik eset sem szerencsés. Az alapos felmérés lehetővé teszi, hogy pontosan kiszámoljuk, mennyi burkolólapra vagy csempére van szükségünk, így elkerülhetjük a felesleges anyagvásárlásból eredő pazarlást vagy az anyaghiány okozta bosszúságot és késedelmet. Egyszóval gazdaságosabban tudunk tervezni. A helyiségek és felületek pontos méreteinek ismerete segít megelőzni a tervezési hibákat és a burkolat illesztési problémáit is.

burkolatok felrakas

Hogyan végezzük a felmérést?

Mérjük meg pontosan a helyiség hosszát és szélességét, beleértve az ajtók és ablakok helyét is. Figyeljünk az esetleges kiemelkedésekre, mélyedésekre, amelyek befolyásolhatják a burkolat illesztését. Érdemes akár egyszerű vázlatot is készítenünk. Nem kell művészi alkotásnak lennie, de kétségtelen, hogy egy térrajz segít a vizuális tervezésben és az anyagszükséglet kiszámításában.

Mire figyeljünk?

Külön figyelmet igényelnek a szokatlan alakú helyiségek, ahol csalóka a térérzet és nehéz a pontos felmérés. Amennyiben nem vagyunk biztosak a dolgunkban, érdemes szakember segítségét kérni. Mindig adjunk hozzá 10-15 százalék pótlékot a kiszámított anyagszükséglethez, hogy fedezzük a vágási veszteségeket és az esetleges későbbi javításokat. Ne feledjük, hogy a rendelkezésre álló terület pontos ismerete nem csak az anyagmennyiség és tervezhető költség miatt fontos, de a burkolat mintájának, színének és stílusának kiválasztását is befolyásolhatja. 

Vásároljunk egyben!

Vásárlás előtt ne feledjük ellenőrizni a dobozokon található műszaki adatokat. Ezekből megismerhetjük a típusszámot, a minőségi besorolást, színárnyalatot és a kalibrációt. Ez utóbbi az egyes lapok méretbeli pontosságát jelöli. Mindezek tudatában könnyedén beazonosíthatjuk a megegyező szériába tartozó terméket, így elkerüljük a különböző gyártások során jelentkező szín- és méretkülönbségeket. Értelemszerűen érdemes ugyanabból a szériából egyben, egyidejűleg vásárolnunk. 

burkolatok csempe

Minőség, mindenek felett

Két burkolat első pillantásra hasonló lehet, még akkor is, ha óriási a minőségbeli különbség közöttük. A megbízhatóság, tartósság vagy épp a magas kopásállóság olyan rejtett értékek, amelyek csak évek, esetleg évtizedek múltán mutatkoznak meg. A fuga nélkül lerakható, anyagában színezett, különleges eljárással készült termékek talán magasabb áron kaphatók, ám hosszú távon meghálálják bizalmunkat. Sőt, még ingatlanunk értékét is növelik. Íme, néhány megkerülhetetlen ok, hogy miért érdemes prémium minőségű burkolatok mellett döntenünk:

Tartósság és ellenállóképesség

Az első osztályú burkolatok kiváló minőségű anyagokból készülnek, így nagyobb ellenálló képességet biztosítanak a kopással, karcolással, és foltokkal szemben. Ez hosszú távon megtérülő befektetés, mivel kevesebb karbantartást és cserét igényelnek.

Kiemelkedő esztétika

A magas minőségű burkolólapok gyártása során nagyobb figyelmet fordítanak a részletekre, így ezek a termékek esztétikailag vonzóbbak. Tökéletesen illeszkednek a legújabb belsőépítészeti trendekhez és hozzájárulnak otthonunk stílusának és egyediségének kihangsúlyozásához.

Víz- és nedvességállóság

A fürdőszobákban és konyhákban használt minőségi burkolólapok általában jobban ellenállnak a víznek és párának. Így megőrzik szépségüket és struktúrájukat hosszú távon is, csökkentve a penész kialakulásának esélyét és a nedvesség okozta károkat.

Növeli az ingatlan értékét

Az első osztályú burkolatok használata jelentősen növelheti az ingatlanunk piaci értékét. A vásárlók értékelik a tartós, esztétikus és könnyen karbantartható felületeket, ami előnyös lehet az ingatlan értékesítésekor.

burkolatok konyha

Kiegészítők

A tökéletes végeredmény eléréséhez természetesen nemcsak a burkolatnak kell magas minőséget képviselniük, de a munka során felhasznált kiegészítőknek is. A Budaházépítő széles kínálatában mindent megtalálunk, amire csak szükségünk lehet. 

Rektifikált padlólap

Különös hangzású termék, aminek jelentését érdemes megtanulnunk. Hogy miért? Mert a rektifikált burkolatok igazi innovációt jelentenek a piacon. Lényegében tökéletesen méretre vágott, élcsiszolt lapokról van szó. 

Szinte fugamentes

Az egyenletes méretnek köszönhetően a lapok közötti fugák szélessége akár 2 mm-re is csökkenthető. Ez lehetővé teszi egy majdnem fugamentes megjelenés elérését, ami modern és elegáns hatást kelt.

Szebb esztétikai megjelenés

A vékony fugák révén a padló vagy a fal egységes, szinte “zökkenőmentes” felületként jelenik meg, amely kiemeli a burkolat mintáját és színét. Ezáltal a tér tágasabbnak és nyitottabbnak tűnhet.

Könnyebben tisztítható

A fugák minimalizálása nemcsak esztétikai szempontból előnyös, hanem higiéniai okokból is. Kisebb fugafelületek esetén kevesebb hely marad a szennyeződéseknek és a penésznek a megtelepedésére, így a felületek könnyebben és egyszerűbben tisztán tarthatók.

Univerzális alkalmazhatóság

Mivel a rektifikált lapok rendkívül pontosan illeszthetők, így esztétikus megjelenésük mellett, széles körben alkalmazhatók. A modern, minimalista terekben éppúgy megállják a helyüket, mint az elegáns, klasszikus enteriőrökben.

A végső döntés

Amikor vásárlás előtt állunk, emlékezzünk arra, hogy a megfelelő burkolat nem csupán a lábunk alatti felület, de otthonunk lelkét és karakterét is tükrözi.
Vegyük tehát komolyan ezt a döntést, kérjünk szakértői tanácsot, ha szükséges, és válasszunk olyan burkolatot, amely örömet és elégedettséget szerez nekünk hosszú éveken át.