Asset 10@4x

Kőzet- és üveggyapot a látványosan kevesebb rezsiért

A szigetelőanyagok, mint a kőzet- és üveggyapot nagyon fontos tényezők, ha építkezésről van szó. Jó szigeteléssel évente akár több, mint 100 ezer forinttal is kevesebb lehet a rezsi.

Korábbi cikkünkben bemutattuk a walk-in zuhanyfal előnyeit, és elmondtuk azt is, hogy miért éri meg az időseknek ilyen zuhanyra váltani.

Az alábbiakban a megfelelő szigeteléssel és annak fontosságával fogunk megismerkedni.

Mi az a kőzet- és üveggyapot?

kozet es uveggyapot 1

A kőzet- és üveggyapot egy szigetelés, amelyek a leghatékonyabb szigetelőanyagok. Szigetelhetünk velük homlokzatot, padlót, falakat és akár tetőt is. Mellettük szól még, hogy tűzálló anyagból készülnek, így még biztonságosabbak és a rágcsálók sem eszik meg ezeket.

Miből készül a kőzet- és üveggyapot?

Az üveggyapot, ahogy a nevében is benne van üvegből készül. Pontosabban üvegszálakból. Az üveget felmelegítik, majd egy speciális centrifugával szálazzák. A kötőanyagok hozzáadásával végül eléri a végleges, felhasználható formáját.

A kőzetgyapot ezzel szemben általában bazaltból vagy diabázból készül. Az alapanyagot ebben az esetben is szálazzák, majd formázzák.

Miért kell a szigetelés?

A szigetelés ma már elhagyhatatlan az építkezések, felújítások alatt. Ezzel ugyanis évente akár több mint 100 ezer forintot is megspórolhat az ingatlan tulajdonosa.
A leggyakoribb szigetelési formák közé tartozik

 • a hőszigetelés,
 • a hangszigetelés
 • és a vízszigetelés.

Az építkezéseken a kőzet- és üveggyapotot hő- és hangszigetelőként használják. Nézzük meg, hogy miért fontos ez.

Télen fűt, nyáron hűt

A szigeteléseknek köszönhetően a hő vagy a hang nem jut át a szigetelt felületen. Ez annak köszönhető, hogy a szigetelőanyagok nem vezetik sem a hangot sem a hőt, így egyszerűen elnyelődnek vagy visszaverődnek az anyagról.

A szigetelőanyagok felelnek azért, hogy télen, a fűtésszezonban ne tudjon kiszökni a hő a falakon keresztül. Nyáron pedig pont ellenkezőleg: kint tartják a meleget, így a helyiségek nem tudnak felmelegedni a legforróbb napokon sem.

Hogy miért jó ez?

Mert télen kevesebbet kell fűteni, nyáron pedig hűteni. Ez évek alatt rengeteg megspórolt pénzt jelent. Kevesebb fára, gázra vagy elektromos áramra van szükség ahhoz, hogy kellemes idő legyen odabent.

Mindennek megvan a helye

A szigetelés nem véletlenül igényel tervezést: a szigetelőanyagok pontosan oda kerülnek, ahol a legjobban szükség van rájuk. Lássuk, hol vannak ezek a helyek:

1. Padlás, tető

A kőzet- és üveggyapotot legfőképpen a padlás és tető szigetelésére érdemes használni. Az oka egyszerű: a meleg felfelé száll, ezért télen jóval kevesebb meleg tud „elszökni” a ház felső részein. Ez megakadályozza azt is, hogy bejöjjön télen a hideg, nyáron pedig a meleg levegő.

2. Külső falak és homlokzat

Hasonlóan a padlás és tető szigetelésénél, itt is az a fontos, hogy meleg, vagy hideg levegő ne tudjon ki- vagy bejutni. Emellett a külső szigetelés óvja a falakat az időjárás viszontagságaitól is.

3. Padló

Főleg akkor fontos, ha például pince van a szoba alatt. Hiába száll felfelé a meleg, télen a pincéből a hideg levegő alulról hűti a padlót, majd onnan a szobát. Ez szigeteléssel könnyen meggátolható. De a padló szigetelése a hangok miatt is fontos lehet, így elkerülhető, hogy az alul lévő szobában halljanak minden lépést.

4. Belső falak

Ebben az esetben leginkább a hangszigetelés fontos tényező. Ugye kellemetlen, amikor a mellettünk lévő szobából, vagy társasház esetén a szomszédból átszűrődnek a hangok? Pontosan ezt gátolja meg a belső falak szigetelése: elnyeli a hangokat, hogy azok ne zavarják a másik nyugalmát.

Előnyök és hátrányok

A kőzet- és üveggyapot azért terjedt el az építkezések során, mert sok előnyük van a többi szigetelőanyaggal szemben.

Az üveggyapot például

 • környezetbarát,
 • könnyen formázható, vágható,
 • nem porzik,
 • tűzálló
 • nem eszik meg a rágcsálók.
kozet es uveggyapot 2

A kőzetgyapot pedig

 • természetes anyagból készül,
 • könnyen vágható,
 • tűzálló,
 • átereszti a párát,
 • időtálló,
 • lépésálló
 • elbírja a vakolatot,
 • nem eszik meg a rágcsálók.

Azonban a jó mellett mindennek megvan a rossz oldala is. Az üveggyapotot például nem érheti nedvesség, mert akkor veszít a szigetelő-képességéből. A szakembereknek időnként meggyűlhet vele a baja, mivel nem viseli jól azt sem, ha véletlenül rálépnek, és az üveggyapot a rugalmas anyaga miatt nem tartja meg magát. Utóbbi azonban előnyére is válik, ugyanis könnyebb beilleszteni a helyére.

A kőzetgyapot masszívabb, keményebb anyagú, mint az üveggyapot ezért nehezebb a kezelhetősége. Ellene szól még az ára: a kőzetgyapot drágább, viszont elviseli a vizet és egy kicsivel jobb a hangszigetelő hatása, mint az üveggyapotnak.

Csak a legjobbat!

kozet es uveggyapot 3

Építkezésnél és felújításnál érdemes a szigetelésre is figyelmet fordítani, ez ugyanis hosszú távon megtérül. A szigetelőanyagok bár láthatatlanok, mégis nagy mértékben növelik a komfortérzetet, és kellemesebb hőmérsékletet biztosítanak.

Évek múlva a pénztárcánk is meg fogja érezni, ha megfelelő szigetelőanyagot használunk.

Ha kérdése van, keresse a Buda-Házépítő Kft. szakembereit, akik segítenek megtalálni a tökéletes szigetelőanyagot.