Asset 10@4x

Miért a szürke szín a legjobb választás otthonunkba?

Úton-útfélen találkozni a kérdéssel: szürke színhez mi illik? Hiába, 2021 trend színe lakberendezési inspirációk origója lett, és újraértelmezte az egymással harmonizáló színek eddigi elgondolásait.

Egyszerű, de stílszerű – és nagyon aktuális!

Az év végéhez közeledve magabiztosan kijelenthető: a vevői érdeklődések és megrendelések alapján 2021 trend színe a lakásban a szürke lett.

Az egykor lesajnált színcsalád egy divatos, semleges beltéri kedvenccé avanzsált, ami kifinomultságot, finom élhangsúlyokat és eleganciát képes kölcsönözni egy helyiségnek.

A szürke felhasználásával meglepően könnyűszerrel jöhetnek létre egymással harmonizáló színek. Nem csoda, hogy a belsőépítészek színpalettáján ugyancsak az élre rúgtatott, miután egyre áthatóbb a felismerés: a benne-lakók számára nagybetűs stílust és könnyedséget ad.

Visszafogottan elegáns, mégis dinamikus

Újabban felfedezett erénykatalógus

A szürke szín közmondásos semlegessége (amit sokáig jellegtelenségnek csúfoltak) mára legnagyobb előnyeként lett felfedezve.

Az élet sem csak fekete vagy fehér, hanem rengeteg köztes árnyalatot mutató. Márpedig a „szürkezóna” egy rendkívül sokoldalú, „sűrűn lakott” színsziget:

több tucatnyi halk, finom, alsó, halvány árnyalata van, gondoljunk csak egy bézses langyosszürkére. A maga semlegességén belül is képes puhább vagy keményebb képleteket kiadni, méghozzá a nyomtatói beállítással szemben sokdimenziós „szürkeskálában”. Az árnyalatkeverékein való nüansznyi állítás jelentékeny eltérésekre élesíti ki az érzékelést. Ezáltal a szürke maga is gazdag tartományra bomlik, amelyen belül szinte minden kifejezhető. Ily módon egyedül a szürke színből saját kifejezéskészlet, önálló ábécé állítható össze.

Diszkrét, mégsem lagymatag – egyszerű, mégsem színtelen

Neutrális, tehát befogadó

Az alapjában semleges szín a fehértől a pasztellszíneken át a sötét színárnyalatokig jóformán mindennel hangot talál, hamar egymással harmonizáló színek „együttműködését” alkothatják.

Nincs kifejezett kontrasztos színpárja, és a legtöbb szín nemcsak, hogy jól megfér a szürkével, hanem a szürke árnyalataiba is be tud lopni magából egy keveset.

Hol szembeötlően, hol csak sejtelemszerűen. Így válik meleggé 2021 trend színe, ha narancs, citromsárga vagy piros bujkál benne, vagy éppen hűvös tisztaságot árasztóan modernné, ha némi kék, zöld vagy lila „lakja”. Ennélfogva egyszerűen nincs helyiség, amelynek faláról, padlójáról vagy berendezéséről ki lenne zárva, nem tud kimondottan rosszul mutatni sehol. Vegyük észre továbbá feltűnésmentességét! Ez teszi, hogy csak neve szerint (hangzásra) unalmat „ébresztő”, valójában kis dózisban alig véteti észre magát. Lakásunkban a szürke jelenléte felett egyszerűen hajlamosak vagyunk elsiklani. Ezért célzottan is érdemes konstatálni tárgyaink szürke felületeit, hogy számolhassunk velük, mielőtt túl sok egyebet szürkítenénk be.

A fehérre fókuszáló szürke kompozíció

Gondolkozzunk szürkében – dolgozzunk szürkével!

Mindenekelőtt megéri a fáradságot, hogy a hozzánk legközelebb álló szürkeárnyalatra rájöjjünk. Kezdő lépésként ennek próbálgató eldöntése, katalógustámpontok alapján való megválasztása szükséges. Jó tanácsadó lehet, ha van asszociációs érzékünk vagy alkalmazási példánk otthonunkban (pl. a világítás területéről) a színhőmérsékletekre! Ezen túl figyelembe veendő az ingatlan tájolása, a bejutó természetes fény mennyisége: a szürke mint vezető szín érvényesülésének korlátai. Világosság, szobaragyogást preferálásához a halvány kiadású szürkék közt keresgéljünk. Északi fekvéshez melegárnyalatok lehetnek párosíthatók, míg a napfénygazdag délinél sötétebb tónusok is remekül helyet találhatnak. Vagy-vagy: a világos árnyalatok rendszerint békés, nyugalmas hangulatot keltők, míg a sötét tónusokból drámaiság és duzzadó erő sugárzik. Utóbbi azért önmagában állva nehéz, nyomasztó hatást is kelthet; mint ahogy előbbinek a sápadtabb fajtája tűnhet ridegnek és kevéssé hívogatónak.

Ha némiképp dermesztve és idegenítve éreznénk magunkat, akkor szinte bizonyosan a legújabb sztárárnyalat: a szürke és a bézs közti (greige) lehet jó nekünk.

Összhangban a nappali árnyalataival

Szürke színhez mi illik?

Nos, erre nincs szigorú etikett, sőt!

Minden az alkalmazási terület, a keltendő hatás és ízlésünk függvénye.

Ha természetes kavics- és kőszínekhez önmagában lágy homok- és krétaszíneket társítunk, hátradőlésre hívó, nyugalmat árasztó helyiséget kaphatunk. De egy estére jóleső kényelemhez meg a sötétszürkét felmelegítő színfűszerezés használhat. Az otthont uraló falfelület bármely választott színéhez található egy a nekünk kedves szürkével összhangba hozható tónusú. Így akár egy forgalmas előszoba vagy közlekedő is kedélycsillapítólag, kellemesnek tud hatni. Másrészt az narancs vagy a vajsárga izzóan élénk színeibe épp 2021 trend színe vihet kiegyensúlyozó és nyugtatóan ellensúlyozó mozzanatot. Vagy fifti-fifti arányban jól keverhető lehet puha és fakó türkizzel, lilával, üveg- és fémszínekkel – egy izgalmasan matt egyveleghez. Alulnézetből pedig: egy mélyszürke padlóra pasztelles szőnyeg és rozsdabarna klasszikus ülőbútorok kifejezetten kellemes és szemvonzó látványt teremthetnek.

Környezetében elevenebben hatnak a „valódi” színek

Együttképzelgésre hívó lakberendezési inspirációk

Ha egy ingerszegénynek maradó, markáns „kiszínezési” irányba el nem mozdult enteriőrből indulunk: egy galambszürke kanapé mélységet adhat a térnek; vagy párnák, lámpaernyők, kisasztalok szürkéi már érdemi dekorációt jelenthetnek. Vagy kényelmes, hagyományos, régivágású otthont szeretnénk, de megújított kivitelben? Épp szürkében nézhet ki a legjobban, a maga tompított és visszafogott, minden harsányt színt kerülő, szűkreszabott heterogenitásával.

Csak egy lépéssel van tovább, amikor különféle textúrákkal, eltérő felszíni struktúrákkal (betonnal, márványal) kombináljuk, vagy épp a vintage-irányzat rusztikus koptatott fájával.

De a klasszikusabb szürke úgyszintén összevariálható lehet a modern híradástechnikai/ipari szürke kortárs felhangjaival. Gondoljunk egy házimozizós-kanapés szobára, melynek sötét tónusai még fényes nappal is képesek kellemes besötétítettséget adni – ha pedig szürkületben ebből már elég, akkor egyszerűen lámpát kapcsolunk. A téli nappalok gyenge és szórt fényeiben ridegnek tűnő szürke háttérbe pedig jól jöhet pusztán a dúslevelű növényzet zöldje, vagy bármilyen beltéri kiegészítő látvány- és hőérzetre is „temperáló” hatása.

Beltéri „fotó-szintézis”

Árasszunk szürkeséget, de ne leverőt, hanem felvillanyozót!

2021 trend színe világosabb árnyalataiban ideális lehet gyerekszobánk semleges monokróm öltözeteként – kivált, ha meglepetésként tartjuk fenn magunknak a születendő gyermek biológiai nemét. De akkor is, ha ellenkező nemű kistestvérek kell osztozzanak egyazon szobán: egyikük sem kell majd természetesebben magáénak érezze, míg közben a másik komfortzavarral küszködik. A szobakellékek még számos irányba manőverezhetik az összhatást. Szülői hálóban vagy nappaliban a szén- vagy palaszürke falak elé halványan barnás, rózsaszínes vagy korallos bútorok, vérnarancsos huzatok, kárpitok vagy polcelemek remek ellentéthatást kelthetnek; vagy vice versa: enyheszürke falak elé sötétebb pala- vagy terrakotta garnitúrák mutathatnak jól gazdagon párnázottsággal.

A játékos mintákkal társított szürkeváltozatok maguk lehetnek a felvidító és energetizáló vonásai egy helyiségnek.

Mert egyenesen kísérletezésre hívó színről van szó! Legyen az zsályazöld, mélybíbor, tintakék, koromfekete vagy sáfránysárga: mind egymást jól kiegészítő „munkatársak” lehetnek a szürkével, gusztusos végeredménnyel.

Intim szürkeség a fürdőszobában is