budahazepito logo

Nyílászáró csere: mikor érdemes meglépni?

A nyílászáró csere tipikusan olyan dolog, amit az emberek inkább halogatnak, mivel az összes ablak és ajtó cseréje komoly pénzbefektetéssel jár. Azonban ez nem jó taktika, ha nyílászáró cseréről van szó.

Az előző bejegyzésünkben az őszi vakolás témáját jártuk körbe. Elmondtuk, hogy mire kell figyelni, ha a hidegebb idő beköszöntével szeretnénk vakolni a házat.

Ebben a cikkben a nyílászáró cseréről fogunk beszélni. Mikor van szükség a cserére? Miért érdemes cserélni? Ebből a cikkből minden kiderül.

Ha eljön a nyílászáró csere ideje

A nyílászáró csere egyszer minden ház esetében szükséges. Az ideális időpont a nyílászárók cseréjére az egyéni igények és az épület állapota szerint változik.

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy le kell-e cserélni a nyílászárókat, akkor érdemes szakember segítségét kérni. A szakember felméri a területet és elmondja, hogy az adott nyílászárókat milyen állapotban vannak, és mikor kell elgondolkodni a cseréjükön.

Azonban, ha már a huzatfogó sem képes kinn tartani a hideget télen, akkor ez egy intő jel, hogy bizony eljött az ideje a nyílászáró cseréjének.

Miért kell nyílászáró csere?

Az időjárás, valamint az idő múlása az ablakok és ajtók anyagát is öregítik. Emiatt a nyílászárók már nem fogják tudni hatékonyan kizárni a téli hideget és a nyári meleget az épületből. Ilyenkor pedig cserélni kell.

A nyílászáró cseréjének több oka is van. Az alábbiakban ezt fogjuk részletesen megvizsgálni.

Energiamegtakarítás

Nyílászáró csere - régi ablak

A régi, rosszul szigetelő ablakok és ajtók jócskán hozzájárulhatnak a ház hőveszteségéhez, emiatt is fontos a nyílászáró csere. A régi ablakokon és ajtókon egyszerűen kiszökik télen a meleg, nyáron pedig beáramlik a forró levegő. Az új, modern nyílászárók jobban szigetelnek, és segíthetnek csökkenteni az energiafogyasztást, ami hosszú távon nagy összegű pénzmegtakarítást jelenthet.

Biztonság

Az elavult nyílászárók könnyebb célponttá tehetik az épületet a betörők számára, hiszen ezeket könnyebb feltörni, betörni. Az új, biztonságosabb ablakok és ajtók fokozzák a ház védelmét.

Hangszigetelés

Az új nyílászárók jobb hangszigetelést biztosíthatnak, így csökkenthetik a zavaró külső hangokat. Ez különösen fontos lehet zajos környezetekben vagy forgalmas utcák mellett. A modern nyílászárók ezzel sokkal komfortosabbá és csendesebbé teszik az épületet.

Esztétika és érték

Az új nyílászárók frissíthetik az épület megjelenését és értékét. A modern és vonzó ablakok és ajtók növelhetik ingatlanja vonzerejét, ami későbbi értékesítéskor előny lehet. Emellett a kívül-belül szép tiszta ajtók és ablakok a tiszta hatást is felerősítik.

Időtálló

Az új nyílászárók jobban ellenállnak az időjárás viszontagságainak, például a nedvességnek és a szélnek. Ez hosszabb élettartamot eredményez. Ez azért is fontos, mert így biztosak lehetünk abban, hogy a befektetett pénz megéri az árát és nem kell pár évente újra a nyílászáró cserével foglalkoznunk.

Mire cseréljünk?

Már a nyílászáró csere gondolatánál felmerül a kérdés, hogy mégis melyiket válasszuk? Sokan a műanyagra esküsznek, míg másoknak csak a fa jöhet számításba. Most bemutatjuk mindkét fajtát, hogy könnyebb legyen a döntés.

Műanyag nyílászárók

Nyílászáró csere - műanyag nyílászáró

A műanyag nyílászárók modern anyagokból készülnek, amelyek könnyűek, tartósak és remekül ellenállnak a korróziónak. Az előállításuk során könnyen formázhatók, így különböző stílusúak és színűek is készülhetnek.

Nagy előnyük még, hogy a műanyag nyílászárók általában jó szigetelők. A tömítések és a többkamrás profilok tovább javíthatják a hő- és hangszigetelést, ami pozitív élmény lehet annak, aki ezt a megoldást választja.

A koszosodástól sem kell tartani, mivel a műanyag nyílászárók könnyen tisztíthatók és általában nem igényelnek festést vagy lakkozást. Az időjárási elemekkel és rovarokkal szemben is ellenállóban, mint a fa társaik. Mellettük szól még, hogy általában gazdaságosabbak és ár-érték arányban kedvezőbbek lehetnek.

Fa nyílászárók  

Nyílászáró csere - fa nyílászáró

A fa hagyományos és természetes anyag, amely időtálló és esztétikus. A nyílászárók esetében a leggyakrabban használt fafajták közé tartozik

  • a tölgy,
  • a fenyő,
  • a cseresznye
  • és a dió.

A fa nyílászárók meleg és otthonos megjelenést kölcsönöznek az épületeknek. Emellett a fa természetes szigetelőanyag: hang- és hőszigetelőképessége is kiváló. Azonban fontos tudni, hogy a fa nyílászárók szigetelési teljesítménye változhat a fa típusától és a bevonattól függően, ezért érdemes szakértőt is megkérdezni mielőtt döntenénk.

A nyílászáróknak azonban vagy egy nagy hátránya is, méghozzá a karbantartásuk. A fa nyílászárók ugyanis rendszeres ápolást, gondozást igényelnek, mint például festést vagy lakkozást, hogy megőrizzék szépségüket és állapotukat. Ezek nélkül a fa is hajlamos lehet a rothadásra és a rovarok is könnyebben utat törnek maguknak az anyagban.

A fa nyílászárók – a műanyaggal szemben – gyakran magasabb áron, drágábban vásárolhatók meg, különösen, ha magas minőségű fát és egyedi megjelenést választunk.

Csak megbízható helyről

A nyílászáró csere akkor lesz igazán hatékony, ha megfelelő, minőségi anyagok kerülnek beépítésre. Ezért fontos, hogy csak megbízható helyről vásároljuk az új ablakokat és ajtókat. A Buda-Házépítő Kft. kínálatában megtalálható minden, ami a nyílászáró cseréhez szükséges. Szaktanácsadóink felkészülten várják a nyílászárókkal kapcsolatos kérdéseiket.