Asset 10@4x

Slágerlisták vezetőjének ígérkezik a zöld hitel

Kilőtt a rajtnál a zöld hitel, amivel környezetbarát házak építhetők. Változatos kedvezmények és a lejáró határidő teszi, hogy egyre többeknek lett sürgős egy energiahatékony otthon tető alá hozása.

Környezetbarát házak hitelből

Dédapáink idején a „zöldhitel” még az agrárium kölcsönfajtája volt. Főképp nehéz helyzetű kisgazdák álltak sorba érte: az állam rövidlejáratú ültetési és vetőmaghiteléért. Változnak az idők, a viszonyok és a fogalomhasználat. Ma a környezettudatosság és fenntarthatóság hívószava minden, ami „zöld”. Zöld otthonok lakáscéljaihoz pedig zöld hitel dukál.

Ennek alapjait tette le a jegybank, amikor egyik kiemelt növekedési hitelcsomagja részeként NHP Zöld Otthon Program néven vezetett be önálló lakáskölcsönfajtát.

Az október elejétől élő konstrukció a magyar gazdaság zöld átállításának perspektívájában segíti az új építésű lakóingatlanokhoz jutást. A vásárló akár az első kapavágástól uralná a kivitelezést, akár kulcsrakész ingatlanba „szállna be”, új energiahatékony otthon létrehozásához 70 millió forintig lehet jogosult hitelre.

Kedvezmények a jövő otthonaiért

Egyelőre 200 milliárd forintos hitelállományi keretben kínálhatnak a bankok vonatkozó jelzálogkölcsönt, a hitelfedezeti érték 80 %-os plafonjáig, maximálisan 25 éves törlesztési futamidőre. „Zöld hitel” az irányadó elnevezés, mert a hitelképességhez új házunknak fűtésre-hűtésre számoltan 90 kWh lehet a legmagasabb energiaigénye egy négyzetméterre esően. Mindez megfelelő tanúsítvánnyal igazolandó, lényegében az alacsony energiájú házak („low-energy building”) tartományán belül.

A BB osztály eléréséhez, azaz a közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő ház eléréséhez, az energiafogyasztás legalább 25%-át megújuló forrásból kell fedezni, melyek az alábbiak lehetnek: tűzifa, biomassza, biomasszából közvetve vagy közvetlenül előállított energia, a biogázok energiája, fapellet, agripellet; nap-, szél-, vízenergia, geotermális, geotermikus, hidrotermikus, légtermikus energia; illetve a távhő is bizonyos esetekben.

Az MNB tehát arra hirdetett hitelsegítséget, ami az EU immár küszöbön állóan megkövetelt (általunk épp hogy haladékot nyert) fejlett standardjának való megfelelés. Ezáltal a zöldkövetelmények jövő év közepi végső életbe lépéséig vezető időszak célegyenese lett államilag felkarolva.

Onnantól ugyanis csak Közel Nulla Energiaigényű (Nearly Zero) lakáscélú ingatlanok  kaphatnak majd használatba vételi engedélyt: legalább BB-besorolású épületenergetikai jellemzőkkel (max. 100 kWh/m2/év felhasználás).

Megannyi jutányosság, minimális megkötés

A zöld hitel szabályszerűségéhez – nem meglepő módon – a hitelfelvevő kell tulajdonolja és bejelentetten minimálisan egy évtizedig lakja is leendő ingatlanát. A gyermekvállalási cél nem része az indulófeltételeknek, ám azokat csak javíthatja, amennyiben a CSOK-ra jogosító két vagy három gyermek 10 vagy 15 milliónyi hitelösszeget is teljesen kamatmentesíthet.

A hitelszerződés megkötése után az első részlet lehívásáig maximálisan 3 év is eltelhet, és összesen akár 4 évig is rendelkezésre tarthatják hitelünket – szemben a piaci hitelek 0,5 uszkve 1,5 éves lehetséges mozgásterével. A sajnos banális dologi kiadásokon túl ráadásul a vonzatos folyósítási és elő-/végtörlesztés költségeket a kiírási szabályzat szigorúan korlátozza. A részletkérdésektől tehát nem szaladhatnak meg az anyagi terhek.

Alacsony hitelkamat – és ez csak a kezdet…

Míg piaci kamatozású lakáshitelek 5 % körüli kamattól érhetők el, a 2,5 %-osra kiírt zöld hitelnél már most próbálják a bankok egymást alulígérni. A legmerészebb szereplő 1,99 %-ig vitte le, egyik vetélytársa pedig sávosan ad 0,3 – 0,5 százalékpontos kamatkedvezményt, némi biztosítási csomagalku keretében. A többiek inkább az értékbecslési és közjegyzői díjakon spórolás módozataival teremtenének árelőnyös feltételeket. Utóbbi önmagában megálló valódi segítség lehet: a zöld hitelek több tízmilliós volumene mellett minden kiegészítő fizetni való tételben látványos költségkímélő hatása lehet a kedvezmények legtöbb típusának.

A kamat ráadásul a futamidő végéig rögzített – a feltételeknek való megfelelés esetén-, így a törlesztő részlet a futamidő teljes ideje alatt nem változik.A folyósításig felmerülő és az előtörlesztéshez kapcsolódó díjak, nem haladhatják meg az MNB által meghatározott mértéket.

Több hitelintézetnél a lakás-takarékpénztári megtakarításából teljesített előtörlesztés díjmentes. A bankok a hiánytalanul benyújtott kérelmeket viszonylag gyorsan elbírálják: kész lakás vásárlása esetén kb. három hét múlva, építés esetén nagyjából egy bő hónapon belül érkezik a válasz. Pozitív döntés esetén pedig pár nap után a kérelmező számláján az összeg.

Amíg a készlet tart!

Az őszi premierhónap robbanásszerű vonzerőt gyakorolt, és már most több milliárdra rúgó bejelentkezés történt a zöld hitel banki termékére. Nem lehetetlen, hogy a kiugró érdeklődés meg sem áll, amíg ki nem meríti a nagyvonalú 200 milliárdos keretet, ezzel rövid időn belül a lakáshitel-állomány 20-30 %-át is kitéve. Például a babaváró hitel népszerűségén az új versenyhelyzetben már most érezhető a relatív keresleti „leolvadás”.

A zöld hitelprogram hirdetményének azonban nem lájárati ideje van, hanem lejárati kerete. Így a piacra dobása óta ketyeg a versenyjelentkezés: csak az nem marad le róla, aki még lekötetlen összegeket tud elérni belőle!

Szükség esetére ugyan vélelmezhető, hogy az MNB mélyebben is a „zsebébe nyúlhat” majd, ám erre vonatkozólag egyelőre semmilyen ígéret vagy célzás nem hangzott el. A zöld hitellel párhuzamosan ugyanakkor a zöld jelzáloglevelek vásárlása is meg lett hirdetve, három hazai hitelintézet már bocsátott ki azóta kifejezetten zöld jelzálogkötvényt. Ezek távlatosan jelenthetnének olcsó finanszírozási folytonosságot a környezetbarát házak építésére.