Asset 10@4x

Szürke szín az otthon igazi jolly jokere

Ma már egyre nagyobb divat a szürke szín az otthonokban. Legyen az hálószoba, konyha, vagy fürdőszoba, a szürke szín minden helyiségbe eleganciát és letisztultságot hoz.

Korábbi cikkünkben a nyílászáró cseréről írtunk. Elárultuk, hogy mik azok a jelek, amelyeknél már érdemes nyílászáró cserén gondolkodni. Emellett bemutattuk a piacon kapható nyílászáró fajtákat, hogy könnyebb legyen kiválasztani az otthonodban legmegfelelőbb darabot.

Ebben a cikkben a szürke szín lesz a középpontban. Elmondjuk, hogy miért érdemes a szürke árnyalati közül választani, ha felújításról, vagy építkezésről van szó. Kiderül az is, hogy hogyan változik meg tőle az otthoni atmoszféra.

A szürke szín az új fehér

A szürke színre nyugodtan mondhatjuk, hogy korunk új fehér színe lett. Ez köszönhető annak is, hogy az építkezésekkor már a beton is ezt a színvilágot adja vissza, amit a modern építkezésekkor előszeretettel meg is mutatnak, azaz nem vakolják, vagy burkolják, hanem nyers valóságában hagyják.

A szürkével emellett remekül lehet játszani is: kombinálhatjuk fehérrel, vagy feketével, lehet egyszínű, vagy mintás, esetleg márványos. A szürkével tökéletesen lehet kísérletezni, a tónusoknak, árnyalatoknak és mintáknak csak a képzelet és a kézügyesség szabhat határt.

A szürke ötven árnyalata

A szürke szín több szempontból is jolly joker, ha az otthonunkról van szó. Az egyik jó ok, amiért érdemes ebben a színben gondolkodni, hogy az árnyalatok száma szinte végtelen. A szürke lehet

 • világosabb,
 • sötétebb,
 • zöldes,
 • kékes,
 • antracit

és még sorolhatnánk.

A szürke szín árnyalati szinte végtelenek

A hatalmas színkínálat ugyanúgy vonatkozik a festékekre, ahogy járólapokra és csempékre, sőt még a parkettákra is! Ennek köszönhetőn úgy alakíthatjuk az otthonunkat, hogy bár minden helyiség szürke, a színárnyalatok miatt azonban mégis mindegyik más és más.

Sosem megy ki a divatból!

A szürke szín egyre elterjedtebb, ami nem véletlen. A szürke szín ugyanis sosem megy ki a divatból. Ennek köszönhetően a szürke színű csempék, járólapok, falfestékek és parketták akár 5-10-15 év múlva is ugyanúgy megállják majd a helyüket a lakásdivatban, mint manapság. Nem kell aggódni az állandó trendváltozások miatt.

A szürke mindenhez megy!

Vagy minden megy a szürkéhez? Ez már nézőpont kérdése de az biztos, hogy a szürke szín szinte bármivel párosítható. Tökéletesen fognak mutatni a zöld növények a szürke fal előtt, de egy kék ülőgarnitúrával sem lőhetünk mellé.

A szürke színnek hála könnyű harmonikus összképet teremteni az enteriőrben. Mellette szól még, hogy lehetőség van kontrasztos vagy komplementer színekkel való kombinációra is.

Szürkével harmonizáló színek

Ha lakás felújításról, vagy építkezésről van szó, és a szürke mellett tettük le a voksunkat, a következő kérdés általában az, hogy melyek azok a színek amelyek harmonizálnak vele. Eláruljuk:

 • A sötétebb szürkéhez tökéletes az élénk zöld.
 • Az erősebb szürke árnyalathoz nagyon ól passzol a sárga.
 • Világosabb szürkéhez érdemes kéket választani.
 • A természetes fa szinte világít a szürke háttérben.
 • A szürke és fehér eleganciát varázsol minden helyiségnek.
 • Tökéletesen párosítható rózsaszínnel például gyerekszobába.

Lehet tradicionális, vagy modern

A szürke szín mellett szól még, hogy könnyen alkalmazkodik különböző stílusokhoz és tervezési irányzatokhoz. Akár egy modern, minimalista térben, akár egy klasszikus, tradicionális környezetben is jól mutathat.

Így amiatt sem kell aggódni, ha a régi bútorokat modern kinézetűre cserélnénk, a szürke járólapokhoz és falhoz tökéletesen fognak illeni ezek a lakberendezési tárgyak is.

Legyen nagyobb, legyen világosabb!

A szürke színnel akár a teret is növelhetjük optikailag és a szoba világosságérzése is nőhet. Ehhez csupán egy világosabb szürke falfestéket kell választani. A színekkel játszani is lehet: lefesthetjük szürkére csupán az egyik falat, a többi maradhat fehér, így még tovább növelhetjük a világosságérzést és komfortot.

Tisztaság, másképp

A szürke szín – legyen az csempe, járólap, parketta, vagy falfesték – jobban ellenáll a kosznak, mint a például a fehér. Ez nem azt jelenti, hogy kevésbé koszolódik, csupán a szemnek kevésbé látható a szürke színen, mint a barnán, vagy fehéren, vagy éppen feketén.

A szürke színen kevésbé látszódik a kosz, nagyobb a tisztaságérzet.

Ennek köszönhető a tisztaságérzés is növelhető, ettől függetlenül takarítani kell, még akkor is, ha nincs hozzá kedvünk.

Nyugtat és ellazít

A fürdőszobában és hálóban kiváltképp megéri szürke színben gondolkodni. A szürke ugyanis nyugtató hatással van az emberi agyra. Ez a szín kiegyensúlyozottságot áraszt, ami hozzájárul a nyugodtabb légkörhöz.

A hálószobát érdemes szürke színnel tervezni, mivel nyugtató hatással van az agyra.

Pont az agyra gyakorolt hatása miatt érdemes a hálóban és a fürdőben használni a szürke színt, hogy még inkább kifejtse a nyugtató, lazító hatását, így akár az éjszakák is nyugodtabban telhetnek.

Minden, ami szürke

A Buda-Házépítő Kft. kínálatában minden szürke megtalálható, ami csak kellhet. Sőt, kollégáink segítenek megtalálni a megfelelő árnyalatokat, mintákat és színkombinációkat is a tökéletes, meghitt otthon kialakításához.