Asset 10@4x

Vízspórolás: lemondások nélkül is lehet!

A vízspórolás egyre nagyobb hangsúlyt kap, ami nem is csoda: vigyáznunk kell a vízkészleteinkre. A vízspórolásnak azonban nem kell megszorításokkal járnia, apró változtatásokkal rengeteget tehetsz a környezetedért és a saját pénztárcádért is.

Előző cikkünkben a hőhíd problémáját jártuk körbe. Mostani cikkünkben a vízspórolásról fogunk beszélni.

Hogyan lehet hatékonyan, lemondások nélkül vizet, ezáltal pedig pénzt spórolni? Ebből a cikkből minden kiderül.

Miért fontos a vízspórolás?

Jogosan érezhetjük úgy, hogy már a csapból is a vízspórolás folyik. Azonban igenis fontos erről beszélni, nemcsak a környezetünk, hanem a pénztárcánk miatt is.

A vízspórolással ugyanis hosszú távon pénzt is spórolhatunk, ráadásul nem is keveset. Minél jobban odafigyelünk a vízhasználatunkra, annál inkább észre fogjuk venni a változást a számlán szereplő összegen.

Összeszedtük azokat a lépéseket, amelyekkel rengeteg vizet spórolhatunk, mégsem járnak komoly lemondásokkal. Csupán egy kis odafigyelés szükséges.

1. Fürdés helyett zuhanyzás

A vízspórolás egyik legjobb taktikája, ha a kád helyett a zuhanyt használjuk. Zuhanyzással ugyanis sokkal kevesebb vizet használunk el, mint a fürdéssel. Érdemes a zuhanyzás időtartamát is a lehető legrövidebbre csökkenteni. Általánosságban elmondható, hogy maximum 4 perc elegendő egy ember tisztálkodásához.

2. Zárjuk el a csapot

Nyitott csapok percenként akár 6 liter vizet is kiengedhetnek a semmibe. Ez nemcsak a vízszámlát növelheti, hanem a vízkészletet is feleslegesen csökkenti. Tehát minden esetben fontos elzárni a csapot, ha éppen nincs szükség a vízre. Ne folyjon feleslegesen a csap fogmosás, vagy borotválkozás közben!

3. Mosogatás csak okosan

Vízspórolás - mosogatás

Egy másik módja a vízspórolásra a megfelelő, hatékony mosogatás. Sok vizet spórolhatunk, ha mosogatáskor engedünk egy kevés vizet a mosogatóba, majd abban mossuk el először a tisztább, majd a koszosabb edényeket. Ez jelentősen csökkenti a vízfogyasztást.

4. Főzővíz

A főzővizet, vagy a zöldségek, gyümölcsök megmosásához használt vizet a legtöbb ember egyszerűen csak leengedi a lefolyón. Pedig nem kellene! A főzővizet és a mosáshoz használt vizet is újra lehet hasznosítani, méghozzá öntözéshez. A kihűlt főzővíz tökéletes a virágok locsolásához, ahogy a zöldségek, gyümölcsök öblítővize is.

Vízspórolás - tészta főzővíz

5. Ne legyen szivárgás

Érdemes időközönként leellenőrizni a csapokat és a csöveket és a WC-t, hogy elkerüljük a víz szivárgását. Bár úgy tűnhet, hogy az csak pár csepp, azonban az a pár csepp könnyen megtölthet egy egész vödröt vízzel. Ez rengeteg feleslegesen elhasznált vizet jelent. A vízspórolás mellett azért is fontos a szivárgások kiszűrése, mert ha időben észrevesszük a hibát, akkor akár egy nagyobb kiadással járó javítástól is megóvhatjuk magunkat.

6. Legyen egy kancsó víz a hűtőben

Sokan csak hideg vizet szeretnek inni, ezért hajlamosak a csapból akár több liter vizet is kiengedni, hogy a megfelelő hőmérsékletű folyadék kerüljön a poharukba. Ez azonban nem jó taktika a vízspórolás szempontjából. Érdemes ehelyett megtölteni egy kancsót vízzel és egyszerűen berakni a hűtőbe, így mindig lesz kéznél hideg víz, ha szükség van rá.

7. Csak annyit, amennyi kell!

Nem is gondolnánk, de a vízforraló is rengeteg vízpazarlással jár. Ha nem használjuk el a beletöltött, felforralt vizet, akkor az később a lefolyóba fogja végezni, hiszen ki akarna állott vizet inni? Ennek elkerülése érdekében érdemes a vízforralóba csak annyi vizet önteni, amennyit el is használunk. Ezzel is rengeteget tehetünk a vízspórolásért.

8. Víztakarékos zuhanyfej és csaptelep

Ezek az olcsó adapterek egyszerűen csak levegőt kevernek a vízellátásba, így ugyanolyan víznyomást biztosítanak, de cserébe kevesebb vizet használnak. Ilyen technológián alapszik a Hansgrohe EcoSmart is. Ez kifejezetten azoknak való, akik szeretnék csökkenteni a vízfogyasztásukat.

Beszéljenek a számok!

Hansgrohe EcoSmart innovatív zuhanyfejek és csaptelepek akár 60 százalékkal kevesebb vizet használnak, mint a hagyományos változatok. Mit jelent ez a gyakorlatban?

  • A fej- és kézi zuhanyok akár 8 liter vizet is elhasználnak percenként, de a Green termékek mindössze 6 liter/perc fogyasztással büszkélkedhetnek.
  • A mosdókagylóhoz és a fürdőkádhoz tervezett csaptelepek alapértelmezetten csak 5 liter vizet használnak percenként, de az EcoSmart+ termékek esetén még 3 bar nyomás mellett is mindössze 4 liter/perc vízfogyasztást produkálnak.

Az alacsonyabb vízfogyasztás közvetlenül meghatározza az energiafogyasztást és a költségeket is. Az energiamegtakarítás mellett pedig az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátás is garantált, mivel kevesebb energiát kell felhasználni a meleg víz előállításához.

Tehát az energiaszükséglet is csökken, így nem csak a pénztárcánk jár jól, hanem a környezet is.

Könnyen beszerezhető

Vízspórolás - Hansgrohe Ecosmart

Összességében a Hansgrohe EcoSmart technológia nemcsak a környezetnek tesz jót azzal, hogy csökkenti a víz- és energiafogyasztást, hanem a felhasználóknak is segít a hosszú távú megtakarítások elérésében. Az EcoSmart nem csupán egy innováció, hanem a fenntartható és tudatos életmód egyik kulcsfontosságú eleme.

A Hansgrohe EcoSmart csaptelepeket könnyen beszerezheted a Buda-Házépítő kínálatából. Nézz szét a csaptelepek között és élvezd a vízspórolás eredményét a számláidon.